top of page

Konst och klimat i stark förening


Linda Engström är keramiker på heltid och ordförande i Naturskyddsföreningen. Konsten och klimatet ligger henne varmt om hjärtat. och ett resultat av det är Klimatsalongen som arrangeras för andra året i rad.


Efter många år i hotellvärlden hamnade Linda i bäbisbubblan. När barn nummer två kom blev bubblan ännu tätare.

– Jag var helt bortkopplad från verkligheten tills jag lyssnade på en podd, P3 Dystopia, där man talade om klimatet. Jag kastades snabbt tillbaka till verkligheten och insåg att det här är en ödesfråga. Det finns större problem än de jag hade och jag förstod att jag hade ett högre syfte än att bara vara mamma – även om det självklart är en jätteviktig uppgift för mig.


Linda kontaktade Naturskyddsföreningen i Nyköping. En kontakt som slutade med att det blev en klädbytardag och i sinom tid fick hon även frågan om hon ville bli ordförande vilket hon tackade ja till.

– Det finns så mycket kunskap i Naturskyddsföreningen och jag tycker det var lite häftigt att de valde in en ung klimataktivist som ordförande.


Tron att kunna förändra

Intresset för klimatfrågor har alltid funnits, redan i femte klass var Linda redaktör för tidningen ”Save the World”.

– Vi samlade in pengar för att rädda regnskogen och kände att allt var möjligt, vilken är väldigt viktig känsla; vi måste ha tron att vi kan förändra. Vuxna kan påverka på ett annat sätt, hitta forum och kontaktnät. Jag är ju fortfarande den där envisa elvaåringen som vägrar tro något annat än att det är möjligt att rädda världen. Unga som kämpar måste få mer cred och respekt och de har all rätt att få veta vad som sker, ända från skolåldern. Jag har även ett ansvar gentemot mina barn.


Genom ordförandeskapet i Naturskyddsföreningen vill Linda samarbeta med andra verksamheter. Här i Nyköping jobbar man exempelvis med nätverket Grön Framtid och initiativet med Klimatsalongen där Linda blev projektledare.

– Idén för Klimatsalongen kom från Vårsalongen på Liljevalchs där amatörer och proffs ställer ut sida vid sida.


Förra hösten arrangerades den första Klimatsalongen som blev en succé och i år är det ännu fler konstnärer och författare som deltar och en del av verken visas fysiskt, på Sörmlands Museum, och en stor del digitalt på Instagram. Vi bildade föreningen Klimatsalongens Vänner som plattform.


Sprutar av idéer

Konstnärernas verk auktioneras ut och pengarna ges till en verksamhet som arbetar med klimatfrågan. Förra året skänktes 54 000 kronor till Greenpeace och i år är det Världsnaturfonden, WWF Sverige, som kommer att få ta emot pengarna.


När Linda pratar om Klimatsalongen sprutar det av idéer och hon hoppas det kan bli ett koncept som sprids i fler städer.

– Att föra ihop konsten och klimatet är såklart det ultimata sättet för mig att få jobba med klimatfrågan, dessutom har arbetet med Klimatsalongen gett mig ett stort och värdefullt nätverk.


Konst och form har alltid varit en viktig del i Lindas liv men att jobba med det på heltid har varit en avlägsen dröm. Även här var det bäbisbubblan som spelade en avgörande roll.

– Jag började en kvällskurs i keramik för att få lite kreativ egentid. Två små barn varav en bäbis med kolik kan tära på psyket och jag var rejält trött. Den kursen resulterade i att jag fortsatte med keramikstudier – nu på heltid på Vårdinge by folkhögskola.


Fantastiska bananer

Resten är historia. Nyligen har Linda öppnat Salt Jord, butik och ateljé, på Öster i Nyköping. Här ser man hennes alster som är allt från figuriner till kaffemuggar och helt fantastiska bananer. I mitten av lokalen står ett stort arbetsbord där Linda själv står och jobbar men här hålls även kurser i keramik.

– Salt Jord kommer från ett uttryck jag lade på minnet, som Johnny Cash skrev i sin biografi när han beskrev sina morföräldrar; ”the salt of the earth”. Jag tycker det är så fint och kan betyda så mycket. Jag har många idéer om samarbeten och får hela tiden nya impulser. Det gäller att göra avvägningar och ta tillvara på det som fungerar. Det som är allra viktigast för mig är att det jag gör och de sammanhang jag finns med i känns meningsfulla, avslutar Linda.

 

Text: Carina Wedin

Foto: David Fernandez

Comments


bottom of page