top of page

Peter tar en dag i taget


Peter Johansson har valt öppenhet när det gäller vägen tillbaka från ett långt missbruk. Bland annat genom att vara en av rösterna i podcasten ”En dag i taget” som både berör och inspirerar lyssnaren. Peter kommer även att vara en av våra framtida krönikörer här i Se Hit.


Han är född och uppvuxen i Vrena. Familjeföretaget Vrena Mekaniska, som Peters farfar startade en gång i tiden, blev det självklara valet när han började jobba.

– Jag har jobbat där hela mitt liv, berättar Peter. Först som svetsare och maskinist och till sist även som VD.


Även om familjeföretaget ligger honom varmt om hjärtat så bestämde sig Peter tidigt för att vid 45 års ålder skulle han gå i pension. Men det blev verklighet redan för fem år sedan då han endast var 40 år.

– Otroligt härligt till en början, att få vara helt fri och att inte ha några krav på sig. Men trots allt det som var positivt var det ett liv jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera. Min nya tillvaro gav mig alltför stort utrymme att leva ett liv helt utan större ansvar gentemot någon vilket exempelvis resulterade i ett allt större missbruk av alkohol.


Kraftig överkonsumtion

Peter berättar, vilket han också berättat i podden, att han alltid haft en kraftig överkonsumtion av alkohol men tack vare jobbet ändå kunnat hantera det hyfsat väl. Det nya livet med total frihet fick dock allt att tippa över och missbruket eskalerade. För två år sedan insåg Peter att han verkligen hade problem och han valde att gå en behandling. Sånär som på ett återfall har Peter nu varit nykter sedan dess.


Bortsett från de verktyg han fick med sig i behandlingen så har han insett att det är mycket viktigt att finnas med i ett sammanhang för att må bra.

– Det behöver nödvändigtvis inte vara ett jobb, det kan vara föreningsliv eller andra engagemang. Jag har även kommit igång att jobba en del. Men på en mer lagom nivå och på ett sätt som jag kan styra själv.


Han har även, tillsammans med en vän, startat Lördagsklubben som går ut på att samla in pengar till välgörenhet. Det har varit auktioner, löparutmaningar som livesänts och vandringar som på olika sätt drar in en summa pengar. Insamlingarna har resulterat i att Cancerfonden har fått ta emot 5590 kronor, Prostatacancerfonden har fått 17 000 kronor och Rosa Bandet lika mycket.

– Att använda lördagarna till att göra gott istället för att dricka sig full känns som en sund utveckling.


Viktigt inslag i livet

Träning har i alla tider varit ett viktigt inslag i livet för Peter, framför allt cykling, men när han drack fick han aldrig någon utväxling av träningen.

– Det jag byggde upp med träningen förstörde jag genom att dricka för mycket. Idag är det framför allt löpning jag ägnar mig åt och som får mig att må riktigt bra. Det händer något med mig när jag tränar – jag mår otroligt bra såväl fysiskt som mentalt. Träningen har blivit ett livselixir och nu har han högt uppsatta mål med sin träning. Han tränar för maraton men inte enbart för ett lopp utan sex lopp under en viss period.

– Ja, mitt mål är att genomföra World Marathon Major som innebär att man springer de sex största loppen i världen; Tokyo, Boston, New York, Berlin, London och Chicago. Det är såklart en sporre i nykterheten för mig med ett sådant mål.


Sa ja utan att blinka

När Peter fick frågan om att börja podda på temat missbruk sa han ja utan att blinka. Det var först efter några avsnitt som han insåg vad han givit sig in på.

– Att podda är såklart mycket mer utlämnande än ett enkelt inlägg på facebook och självklart finns det en gräns för hur personliga vi blir och vi är noga med att inte lämna ut namn på vänner och anhöriga. Kan öppenheten hjälpa andra att komma vidare i sin nykterhet eller att till och med ta beslutet att be om hjälp så är det värt det.


Snart får vi träffa Peter i ytterligare ett forum, nämligen som krönikör i Se Hit.

– Jag kommer såklart komma in på det här med missbruket men framför allt vill jag dela med mig av allt det som livet ger när man inte missbrukar, som exempelvis träningen, avslutar Peter.

 

Lyssna på podcasten En dag i taget


 

Text: Carina Wedin

Foto: David Fernandez


bottom of page