top of page

Sophie Hanson - vår nya countrydrottning

Sophie Hanson är en svensk countrypopartist med en nordisk melankolisk twist, enligt hennes hemsida. Hon är född i Eskilstuna och växte upp med gamla klassiker av Johnny Cash, Aretha Franklin och Led Zeppelin. Nu gör hon sin första stora konsert i januari på Lokomotivet i Eskilstuna.


Sophie Hanson sjöng innan hon pratade, enligt föräldrarna. Men även dansen var viktig. Hon började redan som 6-åring på Charlie Rivels Dansskola i Eskilstuna.


– Jag har lidit av scenskräck. Det är ingen bra kombination när man vill vara artist. Jag har verkligen lidit av den. Jag har ett sådant enormt kontrollbehov och har svårt att bli helt nöjd.

Sophie började tidigt filma videos och lägga ut på Facebook. Hon fick tidigt enormt mycket tittare av sina Johnny Cash-covers. Ring of Fire fick över en miljon tittningar.


– När jag började att åka till USA märkte jag att det var en omvänd jantelag där. I Sverige

får man knappt tycka att man är bra men i USA är man konstig om man inte framhäver sig själv. Så där kunde jag bli mer framåt. Det var en magisk känsla. Och bra för självförtroendet.


Hon kontaktades av en manager som kändes trygg. Hennes föräldrar visste vem han var och jobbade hårt för henne. Sophie, som var mycket ung då, skrev på ett slavkontrakt. Han skulle i

princip ha provision på allt som hon tjänade.


– Skulle jag ha jobbat på ICA, så skulle han egentligen ha en del av den lönen. Efter en lång tid, med mycket hårt arbete, visade det sig att han tog hela gaget själv efter mina spelningar. Han sa att alla spelningar var gratis eller promotion. Så efter mycket juridiskt bråk så löstes jag

från kontraktet. Men jag hade då redan tappat lusten. Det tog två år innan jag tog en ton igen. Jag försökte leva ett ”normalt” liv. Men till sist blev längtan till musiken för stor. Hon sa upp sig från sitt jobb och köpte en Mac med inspelningsprogram. Men hur skulle hon klara allt det här rent tekniskt? Sophie la då ut ett inlägg på Facebook och fick rätt snabbt ett svar från en kille som hon visste vem det var.


– Det var första gången jag träffade ”Rille”. Det ena ledde till det andra. Han lärde mig att spela in. Han hittade en låt som vi spelade in. Den fick massor av kärlek på nätet och så frågade han mig om jag ville göra en spelning med honom i Stockholm. Jag svarade JA!!! Men hade glömt bort min scenskräck. Hur skulle det gå? Det var väldigt nära att jag hade ställt in. Men när jag väl var på scen och såg Rille le mot mig så var scenskräcken bortblåst och vi gjorde en fantastisk spelning. Han var den första människan som med sin närvaro fick mig att helt glömma skräcken. Och jag kände bara att det här är mannen i mitt liv.


Sophie Hanson är nu aktuell med en konsert: ”Sophie Hanson:Hometown Premiere” på Lokomotivet lör 27 januari. Konserten kommer att berättar hela resan som hon har gjort med musiken. Från starten med Johnny Cashlåtar till idag då hon sjunger egna countrylåtar. Det

kommer att bli ett stort band där självklart Rille är med. Då under sitt namn Richard Alex.


– Och mamma är världens bästa körsångerska så hon är självklart med.

SE HIT ser fram emot att se föreställningen. Biljetter finns att köpa på tickster.com


Lyssna på Sophies musik på Spotify: tinyurl.com/sophiehanson


TEXT: PETER TORSÉN FOTO: PETER TORSÉN

bottom of page