top of page

Sportfiskarna på kroken!


– Nyköpingsån är ju alldeles utmärkt att fiska i, säger Manfred Skog glatt. Han är Projektledare på Sportfiskarna i Nyköping så han bör ju veta vad han pratar om. Här finns lax, öring, gös, gädda, vimma, brax, id, lake och abborre bland många andra.


Manfred visar en bild på en vimma i mobilen eftersom er utsände aldrig hade hört talas om denna karpfisk. Abborre har varit högaktuellt då Sportfiskarna för första gången anordnar fisketävlingen ”Nyköpingsborren”. Liknande tävling har hållits ibland annat Stockholm och Göteborg men den 30 augusti skedde Nyköpingspremiären.Det är en spinnfisketävling längs Nyköpingsån i två klasser, juniorer under 19 och seniorer 19 år och äldre. Den som får ihop sammanlagda högsta totallängd på tre abborrar vinner. Jodå, de har tänkt på det också.

–Vi hade måttstockar på plats där man kunde mäta sina abborrar. Maxantal deltagare var 45 personer med hänvisning till Folkhälsomyndigheten.


Medlemsskap i Sportfiskarna och fiskekort var också ett krav.

Manfred är utbildad ekolog och sitter på Sportfiskarnas kontor i Forsgränd med utsikt över ån, han är anställd av Svenska Sportfiske- och Fiskevårdsförbundet.


Hur började fiskeintresset för dig?

– Jag har alltid gillat att fiska, först meta med pappa och sedan blev det spinnfiske med mina kompisar John och Martin. Ett tag höll vi på med flugfiske och gjorde faktiskt egna flugor i tonåren. Manfred får något drömskt i blicken när han tänker tillbaka på den tiden.


Sportfiskarna är en ideell organisation som har funnits i över hundra år och arbetar med att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd. Rent konkret så bygger man och renoverar våtmarker. Sportfiskarna har runt 63 000 medlemmar men man räknar med att det är upp emot 1,5 miljoner svenskar som fiskar varje år.

– Vi satsar mycket på ungdomarna bland annat med ett projekt som heter Skolbäcken. Så vi bjuder in till prova på-fiske för barn och ungdomar från alla ursprung och förutsättningar under lovveckor samt vid utvalda streetfiskedagar. Hoppas att vi kan genomföra detta i höst också förutsatt att Coronapandemin inte sätter stopp för detta. När jag fiskade så metade jag vid vår brygga på landet och satt mest och mediterade.


Är fiske meditation för dig med Manfred?

– Nej, jag är mer resultatinriktad. Jag vill få fisk och vill ha bra utrustning och gillar mer spinnfiske. Sedan årsskiftet förvaltar Sportfiskarna Nyköpingsån och har planterat lax i ån vilket var många år sedan man gjorde, hävdar Manfred.

Men det brukar man ju göra varje år på Laxens dag, kontrar jag.


– Ja, men då har det varit öring men nu lade vi i lax och öring och om två år kan du nog fiska lax igen i ån.


När vi vandrar bort längs hamnen för att ta bilder från Täcka Udden börjar vi spåna lite. Hade ju varit roligt med en metetävling så man kunde påminna om att hålla masken. Men nu lämnar vi det och jag känner att Sportfiskarna verkar kunna vara alla till lags (utläses som lax, ursäkta..).


 

Text & Foto: Anders Tegner

コメント


bottom of page