top of page

SUN YEARS skiner i Nyköping och Eskilstuna i sommarPeter Morén är en av de mer kreativa och aktiva inom popsvängen just nu och har varit så sista årtiondena. Han skulle kunna luta sig tillbaka och bara njuta av de enorma framgångarna han har haft med ”Peter Bjorn and John” med världshiten ”Young Folks”. Men det gör han inte. Istället startade han ett projekt kallat SunYears under pandemin.


SunYears kommer till Picnic i Parken i Eskilstuna den 3 juli och den 23 augusti till Fåfängan i Nyköping. På scenerna i Nyköping och Eskilstuna har Peter med sig Nino Keller på trummor och Andreas Nordell på bas och Peter själv sjunger och spelar gitarr.


SunYears kommer med låtar från ett av förra årets bästa album ” Come Fetch My Soul”, som Se Hit och andra recensenter höjde till skyarna som årets album. Titelspåret är en ballad, ”Last Night I Dreamt That I Met Phil and Don” är en rockabilly-hyllning till Everly Brothers.


Jag pratade med den amerikanske sångaren Josh Rouse när SunYears var förband till honom under hans Sverige-spelningar i maj i år. - Aha, sa han om SunYears, ”it´s your art project”. Det stämmer, tänkte jag, vi är lite av ett konstprojekt.


Att spela i en trio är liksom den naknaste formen av rock´n´roll. Här märks varje instrument så mycket mer. Du kan gå från väldigt sprött och fint till riktigt skramligt på ett helt annat sätt i en trio än i en större orkester.


Vilka låtar från SunYears   album är roligast att spela live?

- Oj, svår fråga. Att spela live skiljer sig helt från att spela in i studion. Det är helt olika saker. Vi gör en väldigt luftig version av ” Grandad´s Song”.


På skivan gör Peter just ”Granddad´s Song” i duett med Ron Sexsmith och i en fin video kan du se Peter gå omkring på Skogskyrkogården under låten. Låten är en hyllning till Peters morfar som dog 2017, 100 år gammal. På skivomslaget är det en bild från 1920 på Peters morfar och hans äldre syster. Peter är noga med sina rötter vilket märks väldigt mycket i hans musik.


Så gör vi en dynamisk version av ”Slippin Away”på scenen också. Under Picnic i Parken hinner vi nog bara med SunYears-låtar då fler akter ska in efter oss. På Fåfängan i Nyköping hinner vi nog med någon eller några covers.

Kan du nämna någon favorit där?

Just nu är det nog Sandy Dennys ”Like An Old Fashioned Waltz” och Logan Ledgers ” I Don´t Dream Anymore”. Sedan har jag mitt coverband Morres Spisarbox. Där kör vi nästan enbart coverlåtar. Men det är en annan historia.

Till slut får vi se ”Peter Bjorn och John” live något mer?

Vi var på gång i början av 2020 och förberedde konserter men då kom ju pandemin och allt blev inställt. Nu är det dags att börja minnas 00-och 10-talet och då är ”Peter,Bjorn and John” aktuella.


Men nu är det SunYears som gäller. – Har redan nästa albums låtar nästan klara, lovar Peter. Låter lovande. Vi ses i Eskilstuna eller Nyköping eller på båda platserna.


TEXT: ANDERS TEGNER FOTO: TINA AXELSSON

Comments


bottom of page