top of page

TOMMY BLANDAR 
HUMOR OCH ALLVAR

För de flesta Eskilstunabor, som fyllt femtio och lite till, är Tommy Eriksson mest känd för att vara den som bokade artister till Parken Zoo sedan 1973. Det var han som var ansvarig för att vi fick uppleva ABBA, Status Quo, Gyllene Tider och många andra storheter på folkparkens scen.

– Några av mina egna favoritbokningar är Povel Ramel & Wenche Myhre samma kväll som Björn Skifs och Blåblus, då aktuella med ”Hooked on a Feeling”. Den första svenska låt som hamnade högst uppe på den amerikanska topplista. Carola 1983 minns jag ju också. Hon slog alla tiders rekord med 19 000 personer i publiken. Det går knappast att slå idag.


Tommy har sedan tonåren gillat att skriva. Graham Greene, Kristina Lugn, Ulf Lundell och Sven Delblanc är några författare som inspirerat honom genom åren. Han har skrivit allt från aktuella sketcher och lokala texter till Eskilstunarevyn och till musikteater för barn, där ”Fantomens födelsedag” och ”Milda Matilda” är föreställningar som gått hem hos hela familjen.


Efter 42 år rensade han sitt överfulla skrivbord i Parken Zoo och blev ”friherre” och hittade då tillbaka till sin passion för skrivandet.


– Tack vare Facebook hittade jag gruppen ”Poesirum”, där vem som helst kan publicera sina alster och snabbt få feedback. Men jag undrar lite över om det jag skrev kunde kallas poesi.


Tommy gick med i gruppen och har fått mycket fint mottagande för sina texter vare sig det handlat om aforismer, limerickar eller andra typer av dikter/verser. Han får ofta kommentarer som ”fyndigt och finurligt”.


– Jag är sällan långrandig i mitt skrivande, gillar att berätta något på få rader. Jag trivs som fisken i vattnet och känner mig mycket uppskattad. Tror aldrig skrivandet fungerat så bra som nu, vid 76 års ålder. Tänker ibland att jag borde ha sökt mig till poesiformen tidigare i livet men jag kunde kanske inte skriva så här då. Det kan ha med mognad att göra.


Tommys bästa tid att skriva sina alster är mellan 23 och 01 på natten. Allting är tyst och tanken får vandra fritt. Gärna med lite grönt té eller ett glas rött vin. Då kommer inspirationen.


Och nu får ni, alla våra läsare, ta del av dessa texter i varje nummer av SE HIT. Ibland illustrerat av vår formgivare och skribent Peter Torsén.
bottom of page