top of page

Barnen och kulturen i centrumVi träffar Lisbeth Sommarström som är chef för barn och unga på biblioteket och Barnkulturcentrum och Annica Edwall som är programansvarig på Barnkulturcentrum längst ned på Prästgatan 12 bakom Culturum. Med är också bibliotekspedagog och uppmuntringsstipendiaten Nina Statheus som du kan läsa mer om här på kultursidorna. Hennes kollega Elina Eriksson håller på att spela in föreställningen ” I spindelns nät” i en angränsande lokal. Det blir en spännande dansant föreställning för barn från två år och uppåt. Visas på nätet!


– Mest har vi digitala event och träffar nu under coronan, berättar Annica samtidigt som de visar de fina, men på barn tomma, lokalerna. Vi har öppet Ung skaparverkstad på onsdagar för ungdomar i 13–18-årsåldern. Vi planerar att göra ett utställningsprojekt med dem.


Nina berättade om sin digitala skrivpepp där den som är tolv år och uppåt kunde få skrivtips, inspiration och just skrivpepp via filmklipp som fanns tillgängliga under påsken.

– Vi har ju fått ställa om under pandemin, säger Lisbeth. Istället för våra sagostunder inne i biblioteket filmar vi sagostunderna istället. Det har ju å andra sidan gjort att flera tusen kan se dem.


Men vi saknar närkontakten med barnen. Att se och höra deras uppskattning, förtjusning, eller annan reaktion när man läser för dem. Tror att vi alla längtar efter att uppleva kultur tillsammans. Jämför med att se en fotbollsmatch på TV jämfört med att stå där mitt i publikhavet och uppleva matchen på plats. Undertecknad minns ett tidigare besök på Barnkulturcentrum då det sjöd av aktivitet med barn i alla åldrar, föräldrar och ledare.

– Annars är det väldigt roligt att vara chef för så många kreativa människor, ler Lisbeth. Nu hoppas vi att vi kan öppna skaparverkstäder åtminstone utomhus i sommar.


Annica vill visa fantastiska ”broderade selfies”, alltså broderier där barn broderat efter sin selfiebild. Vilken fantasi! Det var en av de utställningar vi hann ha i Galleri Röda Hästen, övervåningens salong på Barnkulturcentrum med just en röd häst. Inom kort kommer vi att ha en digital gallerifilial. Annica är ju dessutom konstnär och medverkar i promenadutställning” Vättar och väsen” längs Nyköpingsån. Hon ska också vara med på Konstrundan 15–16 maj och även en separat utställning i Oxelösund. Som sagt kreativa var ordet, sa Bull. Om du vill se mer vad som är på gång avslutar de med att rekommendera: Evenemang - Nyköpings Stadsbibliotek (nykoping.se)

 

Text: Anders Tegner

Foto: Carina Wedin


Comments


bottom of page