top of page

Från fastighetsimperium till närodlat i Kjula


Att intervjua Mattias Stjernström är som att möta ett solkraftverk. Han pratar så fort att pennan inte hinner med, men så är han en 37-åring med mer i sitt CV än vad de flesta hinner på en livstid. Nu arbetar han som bäst med ett lokalt och socialt matprojekt i Kjula.

Du öppnar dörren med mobilt bank-ID. Där inne finns ett brett utbud av dagligvaror men ingen personal. Du scannar och betalar med kort. Om du vill finns en kaffeautomat för en fikastund. Den kameraövervakade affären håller öppet 05.00 – 23.00 och ska ersätta nedlagda ”Handlarn” i Kjula centrum. – De äldre klarade tekniken bra, berättar Mattias Stjernström som för säkerhets skull hade bemannat första veckan när intresset var mycket stort. Äppelmust, tomater, rödbetor och annat från hans egen gård ska på sikt fylla hyllorna, tillsammans med varor från andra lokala producenter. Han räknar det som en kompletteringsbutik och att det tar ett kvartal att hitta rätt sortiment och volym. Lokala ungdomar ska jobba någon timme per dag med påfyllning och städning. Bredvid reser sig en annan byggnad som ska innehålla ett obemannat gym. – På helgerna kanske vi kan ha en trubadur på plats. Jag hoppas det kan bli en samlingspunkt för Kjulas 1 000 invånare, men med det lokala utbudet kanske också eskilstunabor kommer hit och handlar.

Barndomen i Eskilstuna Den enkla frågan om hur Mattias Stjernström har tänkt sig att butiken ska fungera sätter igång en återblick på vad som lett från barndomen i Eskilstuna och Björkvik till en framtid där utgångspunkten är odlingar på Berga Västergård med drygt 30 hektar mark i Kjula. Från uppväxten fick han med sig en elektrikerutbildning, övertygelse om allas lika värde, socialt ansvar och vänskapen med parhästen Tobias Spångberg. De båda började göra affärer tillsammans och satsade på fastigheter. Under 2010-talet var Klara Fastigheter Eskilstunas största privata hyresvärdar med över 800 lägenheter. De hann skaffa sig 35 bolag med ett hundratal anställda under en hektisk tid. – Nej, vi hade ingen erfarenhet av fastigheter, men vi lärde oss. Socialt ansvar och hållbarhet var viktiga principer för bostäderna. Anställda värvades på värderingar, inte kompetens. Bolaget utbildade själva sin personal. Mattias satt i Stadsmissionens styrelse i flera år och Klara Fastigheter kompenserade för koldioxidutsläpp genom att bygga en solcellspark som under en tid var Nordens största. Affärerna gick bra. Bra tajming, tur och ”smarthet”. Och så var vi orädda, eller dumdristiga kanske någon skulle säga. Vi gjorde inte affärer med oseriösa och vi gick inte på några stora smällar.

Många excelark Det var ett intensivt liv med långa arbetsdagar och många excelark att hålla reda på. – Jag planerar i femårscykler och nu har Tobias och jag växlat ner. Vi prioriterar tid. Han satsar på spannmål. Jag tänker skapa en parkmiljö där man kan vistas och andas; med får, äppelträd, växthus för grönsaker, musteri, rotfruktsodling... Idag har de båda kvar runt 15 bolag, 35 lägenheter och inga anställda. All arbetskraft hyrs in och många av de företag som Klara Fastigheter samarbetar med drivs av före detta anställda. Solcellerna är flyttade till egen mark vid gården där Mattias bott sedan 2009 med fem barn och fru Stina Söderström som är den som ska driva den nya butiken.



Mattias med sin fru Stina Söderström

Nej, han har ingen erfarenhet av butik eller jordbruk, men litar på att han kan lära sig. Han har beställt 1 100 Amorosa äppelplantor. Det tar tre år att växa från frö till planta, så än är de inte på plats. I växthuset ska det finnas tomater, gurka och andra grönsaker. De 30 hektar av gården som idag används till spannmålsodling ska på sikt användas för rotfrukter som potatis, rödbetor och morötter.

Frågor om landsbygdsutveckling Som om inte allt detta var nog tar han också ett samhällsansvar och är ersättare i kommunstyrelsen för centerpartiet. – Man lär sig väldigt mycket och inser att det ofta inte finns så enkla svar. Eskilstuna är en bra stad med en sund politisk inriktning. Jag tycker Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande, är bra och kompetent och vi har ett bra samarbete. Själv driver jag mest frågor om landsbygdsutveckling och klimatfrågan. Mattias Stjernström har varit igång något år med sin nya femårscykel kring landsbygd och lokal odling. Det ska bli spännande att följa hur det går.


 

Text: Anna Jerdén Foto: David Fernandez


bottom of page