top of page

Han hyllar Bamse, Pricken och sina kvinnliga förebild



Rickard Söderberg är själva antitesen av den bild vi har av en operastjärna; han ligger hellre på gymmet i bänkpressen än frossar i onyttigheter, han trivs bäst på sin kolonilott och älskar att handarbeta. Ja, sen har vi ju det där med alla tatueringar – kan en operastjärna verkligen se ut så där?

Armarna täcks av färgglada tatueringar och dessutom målar han sig gärna – inte enbart när han står på scen utan även privat när andan faller på. Och varför inte ta klackskorna på gymmet – det är sådant som kan hända i Rickard Söderbergs lite galna värld.

Vi har också sett honom i sammanhang som inte är helt självklara för en operastjärna; Let`s dance, Fångarna på fortet och Körslaget. Något som fått många att höja på ögonbrynen. ”Inte ska väl en operasångare…” Men det har ju faktiskt, till skillnad från de flesta andra operasångare av hans dignitet, gjort honom folkkär och operan rent av folklig. Han har dessutom just fått beskedet att han ska få ”Hans Majestät Konungens medalj i åttonde storleken med högblått band.”


–  Jag blir både rörd, stolt och generad på en och samma gång. Vilken otrolig ära, säger Rickard på Instagram.


Som operasångare ska man kanske vara sitt skrå troget. Det har inte Rickard varit. Opera eller musikal – för Rickard har båda scenerna varit viktiga – även om operascenen är nummer ett.


–  Jag landar alltid i operan, där finns mitt hjärta. Ingenting knockar mig som opera gör. Det är mitt livselixir, berättar han i en intervju i Femina.


HAFT SITT PRIS

Men livet som stjärna har haft sitt pris; han har jobbat för mycket, ätit för mycket pizza och sovit för lite och som han säger – skrollat för mycket på facebook och instagram. Dessutom har han upplevt stor press då han levt under hot från personer som haft synpunkter på att han är homosexuell. För fem år sedan kraschade han helt och det var då han började den stora förvandlingen såväl fysiskt som själsligt. Han har gjort en stor hälsoresa där han lagt om sitt liv helt och numera lever ett sunt och friskt liv – för att hålla både kropp och själ i balans. En förändring som också resulterade i boken ”Transformation: En bok om en inre resa” som gavs ut 2021. Boken visar att Rickard är djupt andlig, kunnig och enormt påläst. Hans transformation handlar om holistiskt läkande, fysisk träning och en del om vegetarisk ketomat, men också om våra inre rum, meditationer, affirmationer, reinkarnation och om lånade kroppar med eviga själar. Idag tillbringar han helst sin fritid på gymmet eller i kolonistugan. Och handarbetet som han utvecklade redan som barn är något han tagit upp igen. Han stickar, virkar, broderar och knypplar. Mindfulness i sin bästa form.


LUSTFYLLT OCH FÄRGGLATT

Sin yttre transformation hade Rickard redan påbörjat för så där åtta år sedan och på hans intragramkonto kan man följa hur tatueringarna blivit fler och fler genom åren. För Rickard är tatueringarna ett sätt att uttrycka sig på som är både lustfyllt och färgglatt. Men de har också en mening och ett budskap. På Rickards vänstra axel sitter Bamse – världens starkaste björn.

–  Det är en påminnelse om att är man stark måste man vara snäll, har Rickard sagt när han berättat om varför han valt just Bamse.


På sin högra axel sitter en annan figur som haft stor betydelse för Rickard, nämligen den lilla sagofiguren Pricken, kaninungen som inte ser ut som alla andra. Budskapet är tydligt: alla är lika mycket värda.


SANKT SEBASTIAN OCH APOLLON

Även Maria Callas, Birgit Nilsson, Liz Taylor, Shirley Mac Laine, Montserrat Caballé och Barbra Streisand pryder Rickards armar. Genom att ha tatuerat deras porträtt hyllar han dem som är hans främsta kvinnliga förebilder och musor. För ett par år sedan tatuerades en renässanstavla på hans högra ben med bland annat helgonet Sankt Sebastian och ljusets och konstens gud Apollon – i bakgrunden skymtar regnbågen med alla sina färger. Motiven utvecklades under lång tid, lugnt och stillsamt, bit för bit.


–   Tatueringar är ljuvlig konst som säger något om vem bäraren är. En millimetertunn yta som visar människans djupaste inre. Jag gjorde min första gadd först när jag hade fyllt 40, men nu längtar jag till varje session för att komma vidare med konstverket. Det är bästa egentiden, trots att jag brukar sova mig igenom stora delar av sessionerna, skrev Rickard på sitt instagramkonto när han visade upp arbetet med renässanstavlan.

bottom of page