top of page

Med hunden i fokus


Varje dag händer det viltolyckor i trafiken här i Sörmland. En av dem som står till tjänst, dag som natt, för att ge sig ut och leta reda på eventuellt skadade djur är Christoffer Lund och hunden Midas – tränad just för den här uppgiften.


När Christoffer var tretton år tröttnade hans mamma på tjatet om en hund. Han fick välja på hund eller moppe. Valet var solklart – det blev en hund, en blandras med Rhodesian Ridgeback och Tollare.

– Jag gjorde alla fel man möjligtvis kan göra med en hund men lärde mig fantastiskt mycket om hunden som individ och hundträning, berättar Christoffer, som tränade viltspår med sin nyvunna vän.


Redan som fjortonåring var han med på sin första jakt. När det var dags för gymnasiet valde han ”jordbruk med inriktning på jakt”. Jakt och hundar har sedan präglat hela hans liv – såväl professionellt som på fritiden. Christoffer lägger mycket tid på eftersök. Viltolyckor sker dagligen, och inte helt sällan på sena kvällar, nätter och i gryningen. När vi andra sover.


Viktig samhällsfunktion

Eftersök är en viktig samhällsfunktion som många tar för givet. För Christoffer kan det ibland innebära utryckning fem gånger i veckan. Han står stand by mest hela tiden.

– Kör man på ett vilt ska man alltid markera platsen om man åker därifrån. Det går bra med en plastpåse, ett snöre, en pappmugg – vad som helst. För det är här påsläppspunkten för hunden blir när den ska spåra upp viltet. Man ska såklart ringa polisen som i sin tur kontaktar någon som av oss jobbar med eftersök. Jag ringer alltid tillbaka till den som varit med om olyckan för att få mer information, jag frågar också om de vill att man hör av sig om hur allt har gått. En del vill ha den informationen, andra inte.


Christoffers senaste kollega är ettåringen Midas, en charmig grå Vorsteh med lite skägg på hakan. Lite nybörjare men en begåvning på just eftersök enligt husse.

– Det är just arbetet med hund jag tycker om. Samarbetet och kontakten med hunden och att kunna läsa sin hund. Det är en speciell känsla när allt funkar.


Bra relation med sin hund

Han är anställd i företaget ”Urskogen i Sörmland” och genom det håller han också kurser; valpkurser, vardagslydnad, spår, apportering och mycket annat. Att ha en bra relation med sin hund är något Christoffer gärna förmedlar vidare.

Jakten då, vad betyder den för Christoffer? Nej, det är inte själva skjutningen som är tjusningen, säger han. Även här står hunden i fokus. Hundjakt är den form av jakt han brinner för, att se hunden göra ett jobb den är ämnad för.

– Jag kan också njuta av att sitta i skogen och bara titta på vilt. Konstaterar nu också när jag varit i Norrland och jagat att vårt land är fantastiskt med sin varierande natur och olika typer av vilt. Jag är också glad och stolt över att kunna få möjligheten att äta en fantastisk råvara. Däremot har jag svårt att försvara jakt där man inte tar tillvara på djuret.

Tar tillvara på allt

Starkt kopplat till just jakten är hans yrke som konservator. Ett jobb som också handlar om att man tar tillvara på allt. Ibland jagar han bäver för att den måste hållas efter då den förstör mycket. Här tar han tillvara på pälsen som är perfekt som sittunderlag. Han har såklart även många kunder som vill ha allt från fågel till hjort konserverade.

Christoffer har många strängar på sin lyra kan man konstatera, något han balanserar med familj; sambo och barn. På gården finns det dessutom höns, ankor av olika sorter, brevduvor, kaniner och tro´t eller ej – fyra papegojor! Ja, och totalt är det ju fyra hundar i familjen också.

– Även om det är jakthundar är det självklart att de är familjemedlemmar som lever sitt liv tillsammans med övriga familjen, avslutar Christoffer.


 

Text: Carina Wedin

Foto: David Fernandez

bottom of page