top of page

Pigg och glad med vinterbad!

Mår vi verkligen bättre av att plåga oss ner i en iskall vak mitt i vintern? Ja, det påstås så. Allt fler anammar den nya hälsotrenden som sägs göra oss piggare och friskare. Vinterbad har blivit en folkrörelse.Vinterbad är hetare än någonsin. Sociala medier översköljs av vinterbadare, hälsoprofiler och kändisar visar upp sig med näsan ovanför vattenytan, det skrivs böcker och spaltmeter i tidningarna. Fenomenet i sig är inte nytt. Vinterbadat har man gjort i alla tider men oftast som en avkylning i samband med bastubad och inte just för hälsoaspektens skull. Vad är då den stora nyttan?

Forskningen visar att kallbad har effekt och kan minska smärta och öka kreativiteten. Man blir piggare och gladare. Helena Kubice Boye är psykolog och har skrivit boken Bada för livet. I den förklarar hon att när man vinterbadar frigörs endorfinerna vilket gör att man känner sig alert. Känslan av att vara ett med naturen menar hon har positiva effekter på både blodtryck och stresshormoner.

Hängiven vinterbadare

Lisbeth Elmeborg är en hängiven vinterbadare. Hon har länge varit fascinerad av fenomenet men först den här vintersäsongen kommit igång på allvar. Efter att ha badat varje dag hela sommaren fortsatte hon även under hösten vilket senare gick över i nollgradiga vinterbad. Se Hit träffar Lisbeth på Strandstuvikens Havsbad & Camping.

– Det är så bra för de håller vaken öppen hela vintern så man vet att det alltid går att bada, säger Lisbeth som börjar förbereda sig för att kliva i vattnet.

Hon har baddräkt, badskor, tjock mössa och neoprenhandskar. Sakta, men utan tvekan, klättrar hon ned för stegen och doppar sig. Hon doppar sig till axlarna, aldrig längre ned. Huvudet ska man absolut inte doppa, det vet hon.

– Det svider och bränner i huden samtidigt som en skön känsla uppstår, men det klingar av. Jag andas lugnt så som jag lärt mig när jag yogat. Jag går liksom in i mig själv. Ibland blundar jag, kanske knäpper mina händer och ber. Ibland njuter jag av allt det vackra som är runtomkring mig.

Ett dopp varje dag

Lisbeth är i vattnet cirka 2,5 minuter. Hon har testat och kommit fram till att det är lagom för henne. Ibland går hon upp någon minut för att snabbt doppa sig igen bara några sekunder.

– Att komma upp är skönt för trots att det är kallt i luften så fryser jag inte.

Lisbeth besöker Strandstuviken för ett dopp varje dag.

– Jag känner att både kropp och själ mår bra av det här. Jag har kol och den blodgenomströmning som blir gör att min andning känns bättre. Jag har även ont i lederna vilket känns mycket bättre när jag badar och många timmar efter. Dessutom påverkar det mitt humör – jag har blivit mycket gladare, avslutar Lisbeth.


DETTA HÄNDER NÄR DU VINTERBADAR

En finsk studie har undersökt hälsoeffekterna efter fyra månaders regelbundet vinterbad. Deltagarnas hälsa mättes både före och efter undersökningen. Enligt studien är det här de positiva effekterna av att kyla ned sig i en vak på vintern.

Adrenalinet stiger vilket medför en känsla av eufori, både under och efter doppet. Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra och kan minska smärtor. Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress. Vinterbad upplevs motverka trötthet och utmattning, förbättra humöret och stärka självförtroendet. Vinterbad gav smärtlindrande effekt för de med reumatism, fibromyalgi och även astma. Blodtrycket sänks, även i vila. Blodcirkulationen ökar. Tänk på att personer med hjärtsjukdomar eller ett högt blodtryck bör rådfråga en läkare innan de vinterbadar. Bada aldrig ensam!

コメント


bottom of page