top of page

Simon Erics - En hitmakare med djup


Simon Ericsson kallar sig Simon Erics när han är artist och skriver låtar. Han fick ett stort genombrott 2015 med sin första singel ”Waiting for the sun”. Han är ändå fortfarande lite av en ”doldis” även i hemstaden Eskilstuna.


Allt började med att Simon tyckte att han hade gjort en riktigt bra låt. Han spelade upp den för en kompis som hjälpte honom att presentera låten för skivbolag. Efter att ha fått stort gehör från flera stora bolag så bestämde han sig slutligen att samarbeta med Warner Music, ett av Sveriges största skivbolag.


Med engelskt uttal

Från början bestämde sig Simon och Warner att han skulle få vara lite hemlig. Man enades om att ”varumärket” skulle heta ”Simon Erics”, med engelskt uttal.

Till och med skivbolagsbossen visslade på ”Waiting for the sun” och sa att det var en hit.

Låten blev också mycket riktigt snabbt en stor hit 2015 men succén kom förstås inte över en natt. Det var många år innan som Simon hade suttit hemma i sovrummet och skrivit låtar utan att någon hade uppmärksammat honom.

– Allt gick väldigt fort när det väl hände. Låten började att spelas på reklamradio och jag fick åka på Rix FM´s festivalturné. Den har streamats över 8 miljoner gånger. Det var otroligt skönt efter en ganska jobbig uppväxt där jag inte riktigt hittade min plats. Men det gjorde jag när musiken kom in i mitt liv.

Hur påverkades du av framgången?

-Det är klart att jag påverkades och att det skenade iväg. Man fick många ”vänner”. Det var svårt att få grepp om vem man egentligen var. Det blev jobbigt.


Tappade motivationen

Efter den här tiden fortsatte Simon att göra låtar. Ingen låt blev en riktigt lika stor hit. Skivbolaget ville ge sken av att ”Simon Erics” var en DJ som jobbar på Ibiza

istället för den konstnärsjäl som han egentligen var.

– Jag hade skrivit en känslig sång till min lillebror.

Den lät lite som Simon & Garfunkel. Då föreslog skivbolaget att vi skulle göra en video där jag stoppade mitt husdjur i micron och att vi skulle filma det.

Allt för att få uppmärksamhet. Jag kände då att jag tappade motivationen om vad musik är för någonting. Allt detta ledde till att jag lämnade Warners.

Simon berättar vidare att han tror att även Avicii kände sig utnyttjad och styrd av sitt management och skivbolag. De eldade på honom för hårt med inkomstbringande turnéer istället för att han fick göra sin musik i lugn och ro.


Måste vara smart

Idag tror Simon att man egentligen inte behöver ligga på ett stort skivbolag om man istället har människor runt omkring sig som kan olika delar av musikbranchen. Man måste vara smart. Man kanske kan göra ett avtal med någon som har många följare på sitt TikTok-konto och där få sin låt spridd till många lyssnare på sociala medier.

– Idag vill jag sjunga och spela gitarr. Lite som Ed Sheeran. Och det funkar ju bra för honom.

Simon har nu en längre tid samlat ihop ”ett gäng” låtar med hög kvalitet. Han har skickat dem till fler artister för eventuella samarbeten. Alla har tänt på hans låtar.

Så nu har han tre internationella samarbete på gång, som vi snart kommer att få lyssna på.

Förutom det - så har han även ett eget projekt ”Simon Erics 2.0”. Det är mer popcountry. Lite åt James Bay-hållet. Ni vet han med ”Hold back the river”. Texterna är lite mer självupplevda.

– Jag har lärt mig mer nu hur musikbranschen fungerar och hur man ser sitt eget värde i det kreativa. Att inte bara rusa in i allt utan att man får känna efter först.

Förutom musik är Simon mycket intresserad av att uppfinna. Det finns en ”produkt” som väntar på att bli tillverkad. Han vill inte avslöja vad det är. Han ler lite mystiskt.


Vi kommer garanterat att få höra mer från Simon.


Text & Foto: Peter Torsén (Maj 2021)bottom of page