top of page

Skandinavisk countrypop med Miss Winter


Miss Winter debuterade 2015 med singeln ”The Road”. Redan året efter uppmärksammades de internationellt och fick snabbt en inbjudan till den brittiska countryfestivalen Country to Country.


Nyköpingsbandet Miss Winter med Linda Pröjtz-Ålund, Anna Edman och Jenny Hillman gör sommarens enda spelning på Picnic i Parken i Eskilstuna. Tiden ska läggas i studion och åt att skriva nya låtar; man kan kalla det skandinaviskt präglad countrymusik; countrypop med stämsång.


-Vi är ett band och ett projekt som drivs av lust, säger Linda. Vårt mål är inte att jobba med Miss Winter på heltid, alla har musikprojekt och andra jobb på sidan om och så kommer vi att fortsätta jobba.


Bandet släppte alltså sin första låt 2015 och blev snabbt uppmärksammade i countrykretsar såväl i England som i countrymusikens epicentrum – Nashville i USA. Det började med en hyllning av den brittiske skribenten Andy Cole vilket gav ringar på vattnet och Miss Winters första låt fångades upp av 28 länder. Och 2017 fick de spela på den stora countryfestivalen Country to Country på O2 Arena i London.


-Samma år vann vi musiktävlingen World Wide Music Contest där vår låt ”Keys in your pockets” utsågs till bästa låt bland 1400 bidrag. Vi har även utsetts till vinnare i P4 Nästa både 2015 och 2022.


LINDA BERÄTTAR OCKSÅ att som countryband i Sverige är det inte enkelt att slå igenom på hemmaplan. Countryn är missuppfattad och har klassats lite som dansbandsmusik. Miss Winter turnerade tidigt både i England och Tyskland.

-Det är helt enkelt enklare att slå igenom på den internationella marknaden där countryn är mer populär.


Sommaren 2020 var det dags igen för turné i Tyskland. Och alla vet ju vad som hände då. Pandemin var ett faktum och det var bara att ställa in.

-Det var mycket som ställdes på ända, då för drygt tre år sedan. Jag och Anna har ju bandet Sisters of Soul, vilket då var vår huvudsakliga sysselsättning. Vi blev ju arbetslösa direkt. Det resulterade i att vi under pandemiåren pluggat och helt enkelt skaffat oss andra karriärer, men vi spelare fortfarande flera gånger i månaden. För Miss Winter har det inneburit att vi inte vågat oss på att boka några turnéer utomlands ännu. Men vi hoppas att det kommer.


SÅ SENT SOM I VÅRAS släppte de en ny låt och nu satsar man på att samla ihop ett antal låtar som passar ihop och att göra ett fulllängdsalbum. Det här är tre tjejer som är väldigt tydliga med hur de vill ha det och som valt att producera sin musik själva, till hjälp har de en tekniker. Och de bestämmer allt själva; vilka låtar de ska spela, vad de ska ha på sig och så vidare.

-Vår musik, som alltid är på engelska, utgår från historier vi samlat på oss, inte nödvändigtvis självupplevda. Det finns en nakenhet i våra låtar även om de inte alltid handlar om oss, säger Lina.


Linda, Anna och Jenny kompletterar varandra bra. Jenny skriver melodierna, Linda och Anna texter. De har olika röster och olika personligheter och målet med Miss Winter är samstämmigt.


-Att skapa, skriva och bygga musik och att jobba i studion – det tycker vi är roligast och där kommer man att hitta oss i sommar.


DET BLIR ALLTSÅ INGA SPELNINGAR i sommar, mer än på Picnic i Parken. Däremot planerar de att traditionsenligt genomföra ett antal julkonserter. Linda berättar att countryfestivaler runt om i Europa ännu inte återhämtat sig efter pandemin och att en del helt enkelt lagts ned men turnén i Tyskland hoppas de kunna genomföra inom en snar framtid.

-En inte alltför avlägsen dröm vi har är att få åka till Nashville. Vi har en del kontakter där så att få möjligheten att spela in och kanske till och med göra någon konsert hoppas vi ska kunna bli av, avslutar Linda.

bottom of page