top of page

Skönhet skapad för studier, möten och samverkan



Vi har ett törnrosaslott i Eskilstuna. Men i stället för rosenhäck är det byggstaket, covidskyltar och låsta dörrar som spärrar vägen in till Mälardalens nya högskola, snart universitet. För den som får chansen att kika in öppnar sig en sovande skönhet som snart kan locka studenter från när och fjärran.

Det skulle varit invigning med pompa och ståt för ett år sedan. Nu är det oklart när den blir av. Enstaka studenter hukar i hörnen och salarna ekar tomma. Det är synd och skam, för den här byggnaden tål att visas upp

Jessika Hedén

Studenttorget öppnar sig med rymd och ljus innanför entrén från Hamngatan. Vi ser sex våningar rakt upp mot himlen i takfönstren. Härifrån är det vitt och blont trä som dominerar, med den skulpturliknande trätrappan som slingrar sig högst uppe under taket. När vi vandrar uppåt och ser ner blir byggnaden färgglad med tegelröd och blågrå färger som dominerar på golv och väggar. Originella möbler i samma färger lyser upp och överallt sitter konst på väggarna.


– Arkitektfirman 3XN som ritat husen har utgått från Eskilstuna. Den röda färgen symboliserar Eskilstunas tegelbyggnader och den blå Eskilstunaån, berättar Jessika Hedén, pressansvarig på högskolan


Oöverträffat konstverk

Inne i den gamla simhallen ligger biblioteket och här finns klockan kvar på väggen. Simbassängen är en stor öppen hall i blågrått med en lång bred trappa ner till botten. Vackrast är de stora funkisfönstren i ek med Klosters kyrka, Strömsholmen och ån som ett oöverträffat konstverk att kika på mellan sidorna i läroboken. Och det är inte bara vackert. Byggnaden är klassad som en miljöbyggnad på guldnivå i kategorierna energi, värme och material.


Mälardalens högskola är Sveriges största med nästan 20 000 studenter, varav 4 000 har sin huvudplacering i Eskilstuna. Sjuksköterskeutbildningen är också störst i Sverige. Andra utbildningar som ska ta stor plats i den nya byggnaden är socionom, teknik och ekonomi.


De tre nedersta våningarna är för studenterna med allt från ljudisolerade fåtöljer med utsikt, till ”tysta rum”, grupprum, lektionssalar och stora salar för gemensamma föreläsningar. I de tre översta våningarna finns personalutrymmen med öppna landskap och delade ytor. Mycket utrymme är också skapat för enkla möten mellan människorna som studerar, arbetar eller besöker Mälardalens nya universitet.

– Ett fokus för Mälardalens högskola och universitet är att vi bjuder in till möten och samverkan. Vi har redan ett stort utbyte med samhället runt om, säger Jessika Hedén


Snart universitet Regeringen har lagt sitt förslag och under våren ska riksdagen klubba beslutet om att göra Mälardalens högskola till universitet. Det finns idag 88 professorer och 221 doktorander inom sex forskningsområden. Universitet får Mälardalen från 1 januari 2022. Mycket talar för att invigning av både byggnad och universitet kommer att ske då.

– Vi hade planerat för att bjuda in alla eskilstunabor att komma och se sig omkring i sin nya byggnad. Vi hoppas det blir många tillfällen att fira nästa år i stället, säger Jessika Hedén


Fram till dess gäller att avvakta folkhälsobeslut innan vem som helst kan gå in, se sig omkring och ta en fika eller äta lunch i restaurang Verket som är öppet för allmänheten.

 

Text: Anna Jerdén

Foto: Peter Torsén


bottom of page