top of page

Till minne av Johnny Thunqvist


Johnny och jag föddes samma år – 1951. Vi stötte samman först 1977 då vi båda började som lärare på Långbergsskolans högstadium. Vi tog körkort strax innan vi fyllde 40 tack vare Johnnys initiativ. Där tar väl likheterna slut. Johnny var med i 60-talsbandet Ohlson&Dom som var förband till The Zombies, det enda Nyköpingsband som är med i Stora Popboken.

Johnny blev en väldigt populär musiklärare på skolan. Tänk bara på Luciakören som växte så väldigt under Johnnys tid på skolan att det nästan var fler i tåget än åhörare i matsalen. Johnny gjorde en oförglömlig avslutningsvisa till Långbergsskolans avgångselever ”Långbergsskolan nu är det slut”. Säg den elev som gått ut nian där utan att få minst en tår i ögat när de hör eller hellre sjunger den.

Speciallärakollegan Christer Svedestam och jag hade nöjet att få spela in en kassett med Johnny till en personalfest på Långbergsskolan på 80-ta- let. Detta var innan friskolornas blomning i Sverige men vi var föregångare och gjorde reklamjinglar till olika ämnen; ”Du kan aldrig komma försent till religionen”, ”Hemkunskap åt alla! Åt alla? Ja, det var så gott”. Johnny jobbade lika professionellt med denna lilla kassett som om det vore en seriös skiva.

Johnny släppte sin första, och enda, full-längds- CD som soloartist 1991, ”Vågens kam” under namnet Johnny T. delvis inspelad i legendariska studion Atlantis hos legendariska Janne Hansson. Delvis inspelad i lokalt lika legendariska studion Svängrummet med bland andra Malin Nilsson och Klasse och Ingo som körade. Året innan fick Johnny sin första Svensktoppshit med ”En torkad ros” insjungen av Stefan Borsch. Därmed lämnade Johnny sin mer progressiva stil som han hade i bandet Hets. Men varje gång Johnny festade, vilket kunde inträffa, ville han alltid sjunga favoriterna Thore Skogmans ”Fikar efter kaffe” och ett Sven-Ingvars-medley.

Johnny blev oerhört framgångsrik som kompositör och producent bland annat åt hans skyddslingar Barbados som kallar honom för deras sjätte medlem. Finns en fin hyllning på youtube. När vi startade gratistidningen Frotté i Nyköping 2003 vem fick då uppdraget att göra reklamjingeln till reklamen i RixFM? Just det, Johnny. ” Om du vill hänga me ́, Frotté, Frotté...så kom häng me ́på en smart idé förpackad i ren frotté”! Där satt den. När Nyköpings Hockey behövde en introlåt när de skulle ut på isen i Rosvalla, ja du förstår. Jag var nog lite avundsjuk på Johnny. Inte bara för hans framgångar utan mest för namnet. Min favoritlåt, ”Johnny remember me” med John Leyton och en hel radda låtar till handlade om Johnny och inte så många om Anders!

Nu sjunger änglakören med Johnny längs den vita vägen på vågens kam om att jag vill flyga med, se där några av Johnnys låtar.

 
Anders Tegner, skribent


Comments


bottom of page