top of page

Tony har skapat kö till helvetet


Man kan lugnt påstå att Tony Anderssons liv har kretsat kring träning, och att det har lönat sig. För fyra år sedan ringde en kompis som ville komma i toppform till sin 50-årsdag. I vår är nästan 1 000 personer på väg in i hans 16 veckor i helvetet och en ny TV-serie är på gång.

Tony Andersson växte upp i Munktorp i Köping. Efter skolan och lumpen har han jobbat mest inom skolan, men livet har rört sig kring fotboll och träning.

Munktorps BK – Jag var spelande tränare och bodde vägg i vägg med idrottsplatsen.

Köpings FF i division 3 till 2. Sandvik- ens IF i division 2 till 1. – Det gick bra för lagen. Det lag jag har tränat har alltid har alltid varit det mest vältränade i divisionen. Det ger spelarna självkänsla. Köpings FF igen. Eskilstuna City tills lagets ekonomi kraschade. Motala AIF till 2017.

Då ringde en kompis

– Han skulle fylla 50 år och ville ha hjälp att vara i sitt livs form på födelsedagen. Samtalet var ingen slump. Tony tränar själv cirka 1 000 timmar per år. Lite huvudräkning gör ungefär tre timmar om dagen. Han har Europas högsta utbildning som fotbollstränare och lång erfarenhet av kost och träningsupplägg. Tony sa ja och ytterligare fyra kompisar hakade på. Han körde två veckor i förväg. Kompisarna följde hans program. En kväll efter fyra månader publicerade gänget ”före och efterbilder” i sociala medier. – Jag stängde av telefonen och gick och la mig. På morgonen trodde jag det hade hänt något för det var så många meddelanden. Det var ett 50-tal som ville göra programmet. Samma dag sa jag upp mig som fotbollstränare.

”16 weeks of hell” hade uppstått och företaget har bara vuxit sedan dess. Idén är man följer ett stenhårt kost- och träningsprogram med coaching under fyra månader. Du får även tillgång till videofilmer med instruktioner och du kan ställa individuella frågor via app eller telefon. Varje dag får du dessutom en livesändning med peppning. Efter programmet finns en sluten grupp för de som vill stötta varandra. – Vi har flest kunder i 50-årsåldern och från storstäderna. Där jämför man med vad en personlig tränare kostar. I början var det få kvinnor, nu är vi upp i 40 procent.

Hittills har affären inte kostat en krona i marknadsföring, men det skadade inte att Filip Hammar fick nys om idén och värvade sex kändisar som gjorde programmet. Det gick i D-play och kanal 5 och fick en hel del uppmärksamhet. – Filip och jag känner varandra från Köping. Det bidrog. Nu är det klart att det blir en andra säsong av programmet. Mycket i 16 weeks of hell handlar om att bygga hälsa. Tony berättar om deltagare som blivit av med både högt blodtryck och diabetes 2. Mer träning, noll alkohol och 1 200 till 5 000 kalorier om dagen bidrar till mer muskler och mindre vikt. Den som har ätstörningar avråds från att delta.

Över 90 procent av deltagarna fullföljer programmet. Någon risk för att intresset för träning ska minska ser han inte. – Det finns en jättestor marknad. En majoritet av befolkningen är överviktig och många har inte börjat träna. Eskilstuna som gymstad måste vara bäst i Sverige. Vi har en väldigt hög kvalitet på lokaler och utrustning här.

Själv närmar han sig 50-årsdagen, har en tvååring, två bonustonåringar och en tränande sambo där hemma och märker av att det blir viktigare med återhämtning mellan gympassen, men han har också investerat i en fristående träningslokal på tomten. Där kan han ta emot små grupper för specialträning. Träning kan han säkert fortsätta med livet ut.


 

Text: Anna Jerdén

Foto: Peter Torsén


bottom of page